Не са спазили мерките за сигурност при пробите на РПГ в с. Анево

Крими

06-06-2015, 16:44

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Взрив във ВМЗ-Сопот

Оперират най-тежко ранения при взрива американец

Фирмата, отговорна за инцидента в Анево е българска

При пробите на РПГ в с. Анево не са спазени елементарните мерки за безопасност. Това каза за Агенция „Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурност във връзка с взрива, предизвикан от ръчна противотанкова граната в с. Анево. 

„Фирмата, отговорна за инцидента в Анево е българска и изкупува нечия продукция - в случая РПГ. Целта е била да се продава някъде, като в тази сделка участват и американци”, обясни Бояджиев. Той отбеляза, че когато се продава продукция, тя трябва да бъде покана на клиента, за да е сигурно, че работи.

„Винаги може да се очаква, че едно РПГ може да се взриви по някакъв начин – или самото устройство, или гранатата, която се вкарва в него. Затова при стрелбата остава само един човек, а не както тук още четирима. Трябвало е те да бъдат настрана”, подчерта експертът.

Той уточни, че има случаи, в които дори може да се наложи да се произведе изстрел без да участва човек, тоест спусъкът на гранатомета да се дръпне дистанционно. „Толкова хора не могат да участват в едно изпитание, те трябва да стоят настрана зад някаква преграда. В никакъв случай зад самото изделие”, допълни Иван Бояджиев.