Бутилка с шампанско се опъна на вицепремиера Бъчварова

Физикът Теодосиев с точни изчисления разби бутилката от третия опит

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова не успя от два опита днес по обяд да счупи бутилка с шампанско в стрелата на багерче, с което да даде старта на строителството на Национален център за природо-математически науки в Казанлък, съобщава 24chasa.bg. Накрая се намеси учителят по физика Теодосий Теодосиев, който при третия опит с премерен удар и мъжка сила все пак разби упоритата бутилка.

Случката стана повод за старозагорските журналисти да си припомнят, че преди години и на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на два пъти му се случи да не успее от първи опит да се справи с шампанското в подобни тържествени ситуации в Старозагорско. Затова премиерът Бойко Борисов не рискува, а направо подарява бутилките на багеристите.

Макар и от трети опит, в Казанлък днес бе даден старта на изграждането на Национален център по природо-математически науки, който ще бъде разположен на 3 етажа и сутерен върху 636 квадратни метра разгърната площ в двора на природо-математическата гимназия "Никола Обрешков". Планът е центърът да заработи от септември с началото на новата учебна година. Той ще разполага с модерни кабинети по физика, математика, химия и екология.

За строителството правителството отпусна през декември м.г. 489 242 лева от бюджета на образователното министерство. Това бе един от първите ангажименти на Бойко Борисов при втория му мандат като премиер, припомниха домакините. Повод за министерската щедрост стана прочутата школа по физика на учителя Теодисий Теодосиев, от която през годините са излязли десетки победители и призьори от международни олимпиади и състезания по цял свят.

"Тези кабинети са закъсняли с 30 години, през две трети от времето на учителствуването ми дори съм нямал кабинет. Но благодаря, че все пак се намери правителство, което да реши този проблем. България няма нефт, нейното най-голямо богатство са хората и трябва те да се развиват", каза учителят Теодосиев.