Избират между Елин Пелин, Ботев и Пенчо Славейков в СУ

Животът

07-06-2015, 10:31

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Днес е най-масовият изпит-по БЕЛ

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г. продължава с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите избират да пишат между темата „Човекът, домът и родът" в повестта „Гераците" на Елин Пелин и съпоставяне на цитати от „Борба" на Христо Ботев и „Докле е младост" на Пенчо Славейков,съобщи Дарик.

Темата изтегли Светлана Богомилова от Видин, а цитатите - Никол Гаврилова от Самоков.

Изпитът по български език и литература е писмен, с продължителност 4 астрономически часа и цели да провери какво е равнището на владеене на български език, както и литературните познания на зрелостниците.

Всеки от кандидат-студентите може да избира да работи по една от двете възможни задачи. Едната предвижда създаване на самостоятелен, аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретния автор от българската литература.

При втория избор трябва да създадат самостоятелен текст с избрана от тях жанрова форма, който да се интерпретира по проблематиката, зададена чрез цитатите, които се падат.

Изискванията са кандидатите да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст.

На изпита днес се явяват 1197 души. Резултатите изпит ще излязат от две седмици, обявиха от висшето училище.

Точно в 14:00 ч. започва и изпитната програма по биология, която е съставена въз основа на учебната програма по биология за задължителна подготовка.

Той включва тестова част от 30 въпроса и тема от учебния материал. Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата.