Скандал заради очите на паметника на цар Самуил

Нощно време при запалено осветление срещу монумента, очите му леко ще светят, поясни скулпторът Александър Хайтов

Скандал се разрази в ефира на Нова телевизия с очите на паметника на цар Самуил, защото светели. Авторът на паметника Александър Хайтов е на нож със зам.-кмета на общината Тодор Чобанов дни преди откриването на паметника.

„Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще светят, ще фосфорицират. Просто очите му ще изглеждат като живи. Този ефект го няма никъде по света. А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това няма да се хареса на хората и те няма да им гласуват нов мандат. Не ме интересува дали един паметник ще накара хората дали да гласуват, или не. Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на този паметник”, обясни Хайтов, който преди да се включи в ефир разговаря директно именно с Тодор Чобанов.

Авторът на монумента каза още, че по време на работата си по паметника си е счупил ребра и два месеца е лежал. „Година близо не съм спал, но вече всичко е готово”, каза още Сашо Хайтов.

Припомняме, че скулптурният монумент „Самуил - цар на България” ще бъде открит на 8 юни от 12.00 ч. в парковото пространство пред базиликата „Света София”.

Паметникът на цар Самуил, който ще бъде открит утре до църквата "Света София", пое своя път към мястото, където ще бъде монтитан. Скулптурата тежи около тон и половина, заяви за Нова телевизия авторът Александър Хайтов. Тя ще бъде транспортирана внимателно със специален камион, снабден с кран. Монументът е факт след една близо година работа и ще бъде официално открит утре.