Успехът на нацията зависи от приобщаването на етносите, според Първанов

Към тях се подхожда като към контингент гласоподаватели, според лидера на АБВ

Приобщаването на етносите е важно, защото е условие за успеха на нацията, а нация сме всички, които живеем на територията на България, заяви в Перник председателят на АБВ Георги Първанов.

Във връзка с последните събития в Гърмен и причините за напрежението между отделните етноси в селото, Първанов определи национализма като по-краен израз на патриотизъм и уточни, че патриотизмът предполага толерантност.

"Просветеният, разумен национализъм не е отрицание на различния човек. Много лесно е в ситуация на икономическа криза, на социално неравенство, диференциация, да посочиш за виновен за тежкото си положение другия, различния от теб, каза Георги Първанов, цитиран от News.bg и БТА.

По думите му обаче у нас към етносите се подхожда като към контингент гласоподаватели, като внимание им се обръща единствено във времето на избори от определени политически сили, които по метода на покупко-продажбата си гарантират по-висок процент на вота.

"Освен, че им се плаща за изборите, им се правят компромиси, свързани с неиздължаване на сметките за ток, изграждането на жилища, които не са регламентирани, а това поражда обществено напрежение", призна лидерът на АБВ.

Георги Първанов участва в младежка дискусия на тема "Младите патриоти в политиката" в Перник, организирана от Младежката организация на АБВ. Той сподели, че днес трудно можем да видим такива ярки прояви на героизъм, каквито е имало в миналото. Даже на спортния терен не отбелязваме почти никакви победи, които да ни изкарат да развяваме байрака и да викаме "Българи юнаци", каза той.