Плевнелиев - горд, че е първият български президент, инициирал референдум

Искаме да променим политическата система в Българи, заяви президентът

Гордея се, че съм първият български президент, който се ползва от своето конституционно право да инициира всенародно допитване. Това каза в интервю за „Фокус“ президентът Росен Плевнелиев. „Смисълът е дълбок”, заяви президентът.

„Ние искаме да променим политическата система в България, така че да заздравим демокрацията и да решим все по-задълбочаващата се криза и проблем с доверието на гражданите към институциите. Доверието на гражданите е на критично ниско ниво и това е сериозен проблем за цялата държава”, уточни президентът Плевнелиев.

„За да го решим, аз имам смелостта като държавен глава да инициирам всенародно национално допитване, от което не всички политически партии ще бъдат доволни. И на мен никак няма да ми бъде лесно, но аз вярвам, че институциите са в основата на просперитета, на справедливостта и на всяка една демокрация. Институциите, за да бъдат силни, трябва да се ползват с доверието на народа. За да имат доверие на народа – референдум. Да чуем народа и след това и да изпълним неговата воля”, каза още президентът на Република България.