Фандъкова: Работим с МВР по въпросите за намаляване риска от бедствия

Мисия София

08-06-2015, 11:05

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

2004 свлачища грозят България

Една от нашите важни задачи с възможностите на европейско финансиране е изграждането на канализация там, където я няма, заяви още столичният кмет

Работим в тясно взаимодействие с екипа на МВР по въпросите за намаляване риска от бедствия. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на участието си в кръгла маса на тема: "Намаляване на риска от бедствия и перспективите за устойчиво развитие", предаде "Фокус".

„Факт е, че Столична община и целият екип работим в много тясно взаимодействие с екипа на МВР именно по въпросите за намаляване риска от бедствия и най-вече за реакции при бедствия”, отбеляза столичният кмет.

Фандъкова посочи, че са три посоките, в които Столична община работи през изминалите години - първо - превенция, второ - подготовка на населението, а третата посока е реакцията при кризи. Всички те са взаимно свързани. "Никой не е застрахован от бедствия и аварии, дори и най-подготвените. Виждаме го в целия свят. Климатичните промени са факт, затова на първо място в нашата работа е вниманието и погледът върху подготовката. Превенцията е много важна, но това е и много скъпоструваща дейност ", обясни столичният кмет и добави, че най-важно е изграждане и наличие на канализация.

"Една от нашите важни задачи с възможностите на европейско финансиране е изграждането на канализация там, където я няма. За последните години 100 км. канализация е изградена, над 200 км. подменен водопровод", каза още Фандъкова. По думите на столичния кмет, не винаги всичко е пари в тази дейност, но на първо място е кооридинацията между различните институции.

"Те са твърде много, когато става въпрос и за превенция и за подготовка. С помощта на МВР, МОСВ, МЗХ, на "Пожарна безопасност и защита на населението", за първи път от 60 години, беше направено контролирано изпускане на язовир „Искър”. Това е модел, по-който може да се работи", заяви Йорданка Фандъкова.