Джаз седмицата започва днес

Стара Загора Лайф

08-06-2015, 11:13

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Четвъртото издание на международния фестивал "Джаз форум Стара Загора" изпълва града ни с музика

Цяла седмица Стара Загора ще живее в магията на джаз и опера. Четвъртото издание на международния фестивал "Джаз форум Стара Загора" ще се проведе от 11 до 13 юни, но празничните прояви започват още от 8 юни.

Любими арии и теми от класическата музика ще оживеят в джаз вариант на открито в сърцето на града – античен форум "Августа Траяна". Под мотото "Където Операта суингира" музиканти от четирите краища на света ще представят новаторско музициране и оригиналност, авторски джаз и диалози с класически произведения, обединени от идеята, че строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, че няма граница между жанровете и те взаимно си влияят.

Международното участие и тази година е много силно. От САЩ специално за фестивала пристигат Джери Бергонци и Пламен Карадонев. Ангел Заберски, Живко Петров, Михаил Йосифов и Милица Гладнишка, Биг бендът на БНР и Военния биг бенд на Стара Загора са сред участниците в джазовите празненства.

Световноизвестният саксофонист Бергонци е определян като музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант. Роденият в Стара Загора пианист Пламен Карадонев е сред най-успелите ни в САЩ джазмени. Предвидили сме специални безплатни майсторски класове на Бергонци и Карадонев в рамките на фестивала, на 16 юни Бергонци гостува и в НМА - София, допълва артдиректорът на Джаз форума Венцислав Благоев.

Фестивалните прояви и тази година започват няколко дни по-рано. От 8 юни стартират традиционните матинета "Джаз за деца", а кинолекторията "Джазът и операта в киното" предлага и безплатни прожекции на тематични филми. Част от фестивалната програма е и отворената дискусия на тема "Ах, този фюжън! Когато джазът и операта разговарят...". Неин модератор е проф. дмн Клер Леви. Жителите и гостите на града ще могат да видят още фотоизложби, улични музикални шествия и други прояви, свързани с джаза.
"Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет". Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на фондация "Америка за България" и "Контур Глобал". И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум "Августа Траяна".

Вижте още на сайта на фестивала, както и на Фейсбук страницата.