Зрителите избраха "Време разделно"

Общество

08-06-2015, 11:36

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Лачените обувки на българското кино" излизат на открито

Тв форматът "Лачените обувки на българското кино" предизвика забележителен интерес сред всички поколения

"Време разделно" е любимият филм на българските зрители.

На второ място те класираха "Козият рог", а трети остана "Оркестър без име".

БНТ1 излъчи на живо снощи финала на формата, посветен на 100-годишния юбилей на българското кино - "Лачените обувки на българското кино".

Зрителите можеха да изберат своя любим филм, изпращайки sms на номер 18 500 със заглавието, изписано на латиница.

В студиото Севда Шишманова - програмен директор на БНТ1, обобщи целта и смисъла на формата - да направи българското кино и постиженията му достояние на най-широк кръг зрители, да провокира публиката и особено младите хора да гледат повече българско кино. Което отговаря на културно-образователната мисия на БНТ като обществен оператор.

Известни личности подкрепиха всеки един от филмите в Топ 10.

Ирмена Чичикова застана в подкрепа на "Осъдени души". Режисьорът, получил най-голямото отличие за режисура на фестивала в Москва за филма си "Дзифт" - Явор Гърдев - бе застъпник на "Козият рог". Явор Бахаров прикани зрителите да гласуват за филма "Всичко е любов". Актрисата София Кузева, която изигра ролята на Дана във "Вчера", се завърна от Германия, за да подкрепи емблематичния филм на Иван Андонов.

Застъпник на драматичната любов на Иво и Лиза в "Крадецът на праскови" бе актрисата Боряна Пунчева, която е и главен продуцент на студио "Екран" на БНТ. Писателят и адвокат Радослав Парушев подкрепи "Господин за един ден". Илиян Джевелеков, чийто режисьорски дебют "Love.net" се нарежда сред най-добрите бокс офис постижения в България, подкрепи "Време разделно".

Мартичка Божилова призова зрителите да гласуват за филма на Рангел Вълчанов "Лачените обувки на незнайния воин". А вота за "Оркестър без име" насърчи рок музикантът Васил Гюров. "Опасният чар" на Тодор Колев бе защитаван от радиоводещия Драгомир Симеонов.

По повод зрителския вот и застъпници, и експерти подчертаха, че протеклото състезание е за любим филм, а не за най-добър. Това бе акцент и в ранните стадии на състезанието, когато мнозина от гостите бяха специалисти киноведи.

В крайна сметка, най-голямото достойнство на формата се оказа не състезателния му характер, а огромния интерес, който предизвика у зрители от всички поколения и особено у младите, за които излъчените филми са съвършено непознати. Както и вниманието, което му отделиха нашите сънародници зад граница.

Изводът, че хората имат вкус и искат филми на историческа тематика, които да преосмислят миналото, обедини всички участници в събитието. Последният опит в тази сфера с лентата за Левски, бе катастрофален.