Луис Енрике създаде нов непобедим модел Барса

Суарес и Неймар са новите, още по-агресивни, "Шави и Иниеста" на Меси

В началото на 2015 в Барселона нещата бяха горе долу "rien ne va plus". Когато нещата в хазарта не вървят се използва този термин.

Луис Енрике бе влязъл в тежък конфликт с най-важната фигура на Барселона Лео Меси. Бе загубил доста мачове.Припомняше се,че като футболист преди да играе за Барса бе в кръвния враг Реал.

И тогава дойде решителната намеса на мъдрия капитан Шави. Какво прави, какво струва, но изведнъж всичко се преобрази за повече от добро.

Барса тръгна нагоре. С новата игрова философия на Енрике. С новите "Шави и Иниеста" за гения Лео Меси. В лицето на Суарес и Неймар, които освен,че са направили страхотно трио с аржентинеца,вършат всичко на висока скорост и са много агресивни.


Да Барса на Гуардиола бе станала предвидима. Държане на топката до втърсване. Другите отбори се научиха как да излъжат този разгадан откъм "тики така"-та тактика тим.
И изведнъж се появи "пердето" Луис Енрике. Придаде леко гаменското си, хашлашко поведение  и на възпитаниците си.

Финалът срещу Ювентус го показа. Барса при Енрике се е научил да играе така, както другите го правеха доскоро срещу каталунците. Уж по-нехарактерен начин барселонци се огъваха и изведнъж избухваха. Един, два, три пъти. За 3:1 на финала в Берлин срещу Ювентус, който също се държа достойно под ръководството на Масимилиано Алегри.

 

В този мач за "бианконерите" изневериха основни играчи. Старата хитрост даден тим да предложи на играч голям трансфер преди мач между двата отбора проработи. Преди финала в Германия се пишеше как Барса иска Пол Погба от Юве. И  младият френски национал не издържа на психологическия натиск и на терена на Олимпийския стадион в германската столица бе бледа сянка на себе си.

 

Барса надигра Ювентус и триумфира заслужено със своята пета купа на КЕШ/ШЛ. Първата бе с Христо Стоичков като футболист и Йохан Кройф като треньор през 1992 година. След това дойде втората с треньор Франк Рийкард през 2006. После бяха двете от периода на Пеп Гуардиола през 2009 и 2011. За да дойде сегашната през 2015 с Луис Енрике Мартинес Гарсия начело.

 

Роденият на 8 май 1970 година в Хихон област Астурия премина като играч през Б и после А отбора на Хихон.  След това от 1991 до 1996 игра за Реал(Мадрид) където отбеляза 15 гола в 157 мача. От 1996 до 2004 вече бе играч на Барселона и изигра 207 мача и вкара 73 гола. За националния отбор на Испания игра от 1991 до 2002 година в 62  срещи и отбеляза 12 попадения. Треньорската му кариера започна в Барселона Б от 2008 до 2011 година. През сезон 2011/2012 бе начело на Рома. През 2013/2014 ръководи Селта.

 

През сезон 2014/2015 е първият в който води Барселона и още в дебюта си спечели требъл(ШЛ,Ла Лига и Купата на Краля). Това е втория требъл за Барса след този на Гуардиола през 2009. Така Барса стана единствения отбор в Европа печелил два пъти требъл. С взимането на петата КЕШ/ШЛ тимът има право да запази сегашната купа. За следващата година ще се направи нова. Която Барса ще преследва отново за да стане първият тим в Шампионската лига печелил отличието в този формат два пъти поред.