Разкриват най-голямата извънградска крепост в Бургаския залив

Животът

08-06-2015, 14:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тайнствен град разкриха на полуостров Хрисосотира

Археолозите се надяват да проникнат в най-дълбоките пластове на полуострова

Археологическият сезон на полуостров Хрисосотира  или Христос спасител вече започна. Той е разположен в източната част на землището на Черноморец, Община Созопол. Археологическите проучвания се ръководят от доц. д-р Иван Христов от Национален исторически музей. В експедицията на НИМ участват археолози от Регионалния исторически музей в Бургас. Разкопките се финансират от НИМ и Министерство на културата с активната подкрепа на кметовете Панайот Рейзи и Добри Добрев.
За втора поредна година изследванията са съсредоточени върху ранновизантийската крепост на полуострова издигната при управлението на император Анастасий в края на V век и просъществувала до началото на VІІ век когато и превзета от славяните. Крепостта е обхващала площ от 63 дка и при необходимост е приютявала 2000 души население.
Археолозите за кратко време са проучили трасето на 300 метра крепостната стена простираща се в западната и североизточна част на полуостров Хрисосотира. Дебелата 2, 40 м стена е притежавала 4 кули, две от които са проучени през този сезон. Предстои подводна експедиция да проучи трасето на стената и в морето, където освен края на западната крепостна стена се очаква да се открие и пристанищни съоръжения от VІ век.

В самото начало на м. юни екипа на д-р Христов попадна на основите на голяма сграда прилепена до крепостната стена с размери 13/6 метра. Сградата е била обществена трапезария богата на керамични съдове и монети запазени на място под рухналия опожарен покрив. Първите 20 съда ( амфори, купи и гърнета ) са предадени в музея на гр. Черноморец където опитен реставратор в най-кратки срокове ще ги реставрира и постави в експозицията. Общият брой на съдовете от тази сграда е бил не по-малко от 50. Монетите намерени на пода са от времето на императорите Юстиниян Велики, Тиберий Константин, Маврикий Тиберий, Фока и Ираклий. Най-късната открита монета за сега е от 614 г. С тази година се свързва и съкрушителния поход на авари и славяни които опустошават много селище и крепости в дн. Югоизточна България.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"