Тръгват проверки по общините в Бургаско за адресните регистрации

Мисия Бургас

08-06-2015, 14:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В 4 области върви предизборна смяна на адресите

По заповед на областния управител ще бъдат инспектирани всички селища

Комисия, назначена със заповед на областния управител Вълчо Чолаков, ще проверява има ли нарушения при извършването на адресни регистрации в общините на територията на област Бургас.

Проверките стартират в община Средец след сигнал до Областна администрация, излагащ съмнения, че се нарушава Закона за гражданската регистрация. Служители на губернатора, съвместно с ОД на МВР ще проверяват досиетата на гражданите, регистрирани в периода между 01.01.2015 - 30.04.2015, като  ще се следи налични ли са всички изискуеми документи. Съгласно закона областният управител има контролни правомощия и може да издава наказателни постановления.     

Отново по сигнал е изискана и информация от общинската администрация в Несебър. В кратък срок от там трябва да изпратят данни за длъжностните лица осъществяващи приемането и обработката на документи, самите заявления и документи представени от регистрираните  лица и всички други доказателства за легитимност на процедурата.

Съгласно българското законодателство адресната регистрация се извършва от кмета на общината или кметството, както и от определени от тях служители. За да бъде една адресна регистрация законна, желаещите да получат адрес следва да представят документ за собственост или такъв, доказващ ползването на имот, както и писмено съгласие на собственика.

„Областният управител има правомощия съгласно Закона за гражданската регистрация, които до този момент не са упражнявани. Започваме проверки първо по постъпилите сигнали, а след това и в останалите общини. Целта ми е от една страна да синхронизираме действията на всички, които следва да осъществяват контрол върху този процес, от друга да проверим спазват ли правилата лицата, които извършват регистрациите. Това, което започваме сега ще се превърне в системен контрол от наша страна“, коментира Чолаков.