Социалната политика да не се използва за предизборни цели

Злоупотреби от страна на някои местни власи трябва да бъде прекъснато от корен, закани се Ивайло Калфин

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин предупреди кметовете на общини да не използват социалната политика като предизборен инструмент.

От Шумен, където днес е на визита, Калфин заяви, че е призовал социалните институции да не позволят различните социални услуги и помощи да се ползват за извличане на политически или партийни дивиденти, с оглед на предстоящите местни избори тази есен.

Вицепремиерът обясни, че част от социалните дейности на държавата са прехвърлени на общините и е недопустимо тези средства да се разпределят според политически симпатии, а действащи кметове да си правят кампания с тях. „Това са държавни средства, който и да е кмет на съответната община негово задължение е да спазва правилата и тези държавни средства да стигнат до хората, които имат нужда от тях", подчерта Ивайло Калфин, цитиран от Дарик.

Социалният министър даде пример с програмата за разпределяне на лични асистенти, посочвайки, че има масови обвинения, особено в малки общини с висока безработица, че се назначават хора въз основа на лична симпатия. „Подобни са програмите за временна заетост, подобни са програмите за помощ за отопление", каза още Калфин, допълвайки, че се търси начин заявленията за енергийна помощ да не се подават в общински администрации.

„Не трябва да се дава съмнение, че кметът решава кой да получава помощ и кой да не получава.

Впечатлението, което се създава за злоупотреби от страна на някои местни власи трябва да бъде прекъснато от корен и аз ще бъда изключително бдителен за това", подчерта Ивайло Калфин.