Дунавският регион е "златна нива" за туризъм

От ООН ни съветват как да я разработим

По данни на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН към 2030 г. туристите в света ще се увеличат с 50%, но Европа може да загуби част от своята популярност и да изгуби лидерското си място на световния туристически пазар за сметка на по-голям интерес към дестинации на други континенти.

Това обяви генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай на срещата на страните от Дунавския регион "Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции" в София. Той призова страните от ЕС и от Дунавския регион да се обединят в усилията си със съвместни регионални проекти, за да не се сбъдне мрачната прогноза, пише inews.

"Европа трябва да се подготви да загуби някои от своите пазари, защото вече няма да има място, което да не е посещавано от туристи", заяви Рифай. И допълни, че световният туризъм ще се стреми все повече към откриването на непознати дестинации, каквито представляват 19-те страни от Дунавския регион. Между тях са най-бедните и най-богати държави на Стария континент, които обаче имат прекрасна природа и изключителни културноисторически забележителности. Общо 268 000 културно-исторически паметници има в страните от този регион, като близо 40 000 от тях се падат на България.

Рифай призова Европа да работи върху моралните стойности и етически задължения към туризма. "Европа да работи по отношение на по-отговорен туризъм", апелира той. И препоръча България да използва огромния си туристически потенциал и да бъде международен пример за развитие на отговорен туризъм.

Според него комбинацията от водите на Дунав, естествените богатства и културното наследство прави региона благословен и това може да доведе до разцвет на туризма, който да се постави в услуга на регионалното развитие и сближаване.

По годишни данни на СОТ около 52% от туристите в света посещават Европа, като делът на пътуващите в страните от Дунавския регион е 11% или 125 млн. души. "Силата на Дунавския регион е в създаването на туристически пакети с мултидестинации", смята генералният секретар.

"Туризмът е сред най-добре работещите сектори в Европа, но страда от свръхрегулация на национално и европейско ниво", смята генералният директор на Главна дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" в Европейската комисия Даниел Кайеха. Той информира че Комисията разработва програма за опростяване на изискванията към туристическия бизнес.

Като приоритети пред развитието на отрасъла в Европа той посочи въвеждане на единен цифров пазар, повишаване на компетентността на заетите в бранша, преодоляването на сезонността и разработване на туристически услуги за пазарите в Азия.

Различните европейски страни трябва да развият възможностите си за алтернативен туризъм, като например велотуризъм, зелен туризъм, круизен, културен, исторически, селски, винен и др., каза пък генералният директор на Главна дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК Валтер Дефаа. По негово наблюдение много хора в страните от ЕС практикуват велотуризъм, но едва 8000 от тях отиват отвъд Будапеща – границата на Дунавския регион.

Междувременно у нас днес предстои да се подпише Писмо за намерение за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории между представители на страни от Дунавския регион, които гостуват на форума, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.