Балетисти завладяват Добрич през уикенда

Градът е домакин на XVII-та национална среща на балетни изпълнители „Анастас Петров“

На 13 и 14 юни 2015 г. Добрич ще живее с вълненията на участниците в балетния конкурс „Анастас Петров“. Ежегодната балетна среща, седемнадесета по ред, ще даде възможност на сцената на ДТ „Йордан Йовков“ да представят своето майсторство млади балетисти от цялата страна. Конкурсното начало, както и обявените награди, призове и звания, не на последно място и предоставяните от Министерство на културата стипендии са мощен стимул за неукрепналите още изпълнители да изявят таланта си в балетното изкуство. За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.  Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г.

Седемнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” се провежда в Драматичен театър „Йордан Йовков“ град Добрич и е под патронажа на г-жа Детелина Николова – кмет на Община град Добрич. Организатори са Община град Добрич и Фондация „Международен балетен конкурс-Варна” с подкрепата на Министерство на културата и със съдействието на Драматичен театър „Йордан Йовков“.  Ще присъстват г-н Димитър Димитров - Председател на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна” и представителят на Министерство на културата г-жа Ралица Базайтова.                                                                                                                                                                                                                                                       

Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът ще се проведе в два състезателни тура:

І-ви тур - Задължителна класическа хореография

ІІ тур - Класическа и съвременна хореография

Състезателите ще бъдат оценявани от жури, в което са  включени наши изтъкнати дейци на балетното изкуство, като доц. Ясен Вълчанов – Председател на журито, премиер-солист на Софийската национална опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ и членове Бойко Неделчев - Премиер-солист,  балетен педагог в Националното училище за танцово изкуство София, Любомир  Кацаров - Премиер-солист, балетен педагог  в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" Варна, Росен Канев - Премиер-солист на Софийската национална опера и балет, Сара-Нора Кръстева - Ръководител на балета на Софийската национална опера и балет

Предвидени са:  Голямата награда „Анастас Петров”, една специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”, Първа, втора и трета награда в двете възрастови групи, Две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.

 

П Р О Г Р А М А

Драматичен театър „Йордан Йовков“

13 юни 2015 г.  –  09.30 ч.

ОТКРИВАНЕ. ПЪРВИ ТУР. КЛАСИЧЕСКА ХОРЕОГРАФИЯ

 

14 юни 2015 г. – 09.30 ч.

ВТОРИ ТУР. КЛАСИЧЕСКА И СЪВРЕМЕННА ХОРЕОГРАФИЯ

 

14 юни 2015 г. - 18,00 ч.

ЗАКРИВАНЕ. ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ И ГАЛАКОНЦЕРТ НА ЛАУРЕАТИТЕ