България иска преразглеждане на квотите за бежанци

Предложената схема предвижда у нас да дойдат още 216 души от другите европейски страни

Квотите за имигранти да бъдат съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск. Това е записано в приетата днес от Съвета по европейски въпроси позиция на България относно Европейската програма за миграция, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложената схема предвижда България да има квота от 1,08 процента или 216 души, като общото финансиране за следващите две години е в размер на 50 милиона евро.

В приетата днес позиция е категорично заявено, че при направените изчисления квотите са непропорционални и не отчитат спецификите на отделните държави.

Според позицията на страната ЕК не отчита географското положение на България като външна граница на ЕС и настоява този факт да се отчете.

В позицията се посочва още, че липсва единна европейска политика за интеграцията. Това води до съществени различия във възможностите на отделните държави-членки.

Позицията на страната ще бъде представена официално на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи” на 15-16 юни в Люксембург.