Посланикът на Беларус се срещна с кмета Детелина Николова

Той посочи българските спа курорти като успешна туристическа дестинация

Посланикът на Беларус в София Владимир Воронкович посочи българските спа курорти като успешна туристическа дестинация. Почивката в спа комплексите в България носи не по-малко полза отколкото на Черноморието, заяви дипломатът на пресконференция. Днес той е на   на опознавателна визита при кмета Детелина Николова и в областна управа.

В последните три години се отбелязва устойчивост в туристопотока от Беларус в България. Беларуските туристи имат много възможности за избор къде да почиват, но често летуват в България заради това, което ни свързва - религията, културата, кухнята, отношенията между хората, поясни посланикът. Дипломатът добави, че за туристическия сезон - от 17 юни до средата на септември - между Минск и Варна ще пътува чартърен влак.
Според почетния консул на Беларус в Бургас Атанас Попов, който придружава посланика, през 2015-а се очаква около 140 000 беларуски туристи, колкото през миналата година, да посетят
България.
Владимир Воронкович покани български бизнесмени на бизнес форум в Минск на 24 и 25 септември. Беларус ще има голям щанд на Пловдивския технически панаир през есента, а Минският тракторен завод ще представи продукцията си на предстоящия селскостопански панаир в Добрич, каза дипломатът. Посланикът посочи, че товарооборотът между двете страни е нараснал през 2014-а с 33 на сто, като се запазва широкият спектър от изделия
и продукти, които се търгуват. По думите му в експорта на Беларус за България са застъпени машини, трактори, товарни автомобили, метали, произведения на химическата промишленост и други. България изнася за Беларус фармацевтични продукти, плодове, електродвигатели и други.