Кампания ще насърчава българите да почиват повече у нас

Българските красоти - над 4 хил. туристически атракции, повече от 47 хил. културни паметници и над 600 минерални извора

Българите имаме огромно желание да пътуваме и почиваме в страната си, но нямаме достатъчно информация и не я познаваме. До този извод стигна министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция за представяне на инициативата: "Мислиш си, че познаваш България?".

Именно заради това, че българските туристи не познават, не знаят какво богатство се крие в собствената им страна, Министерство на туризма заедно с посланиците на Израел, Полша и Хърватия, както и други обществени лица, започват кампания, която да популяризира красотите на България.

Минималната поставена цел е кампанията да получи поне 1 млн. харесвания, споделяния в интернет и съответно - 1 млн. зрители, които впоследствие да изберат България за място, където да почиват.

Още на пресконференцията министър Ангелкова се захвана да разкрива туристическите богатства на страната ни и посочи, че можем да се похвалим с над 4 хил. туристически атракции, повече от 47 хил. културни паметници и над 600 минерални извора.

През изминалата година се отчита ръст от над 5% на броя на реализирани нощувки от българи в страната ни, като те са над 7,6 млн. души. "Налице е тенденция на увеличение на българските туристи, които искат да пътуват и опознават родината си и ние трябва да направим всичко възможно да развием този интерес", обеща министърът на туризма.

"България има какво да покаже. Тя е едно съкровище от култура, природа, обичаи, храна. България трябва да бъде преоткрита", заяви от своя страна и посланикът на Хърватия у нас Лйерка Алайбег.

"Наистина България е съкровище", се присъедини към думите й и посланикът на Полша в София Кшищоф Краевски. Той посочи, че само за изминалата 2014 година над 250 хил. поляци са посетили страната ни.

Израелският дипломат у нас Шаул Камиса Раз представи интересните данни, че броят на израелските туристи в страната ни се е увеличил с 20 % след терористичния акт на летище Бургас през 2012 г. спрямо броят им преди това. Посланик Раз дори изтъкна, че Израелските туристи не се насочват само към летните и зимните ни туристически курорти, но вече и обикалят с автобуси големи градове като Пловдив, Русе, Велико Търново.

"България има уникална история, обичаи и традиции", похвали страната ни израелският посланик. Не на последно място той напомни, че добре развит туризъм е равно на добре развита икономика.

Така родното министерство на туризма се захваща да напомни и научи българите каква прекрасна природа и забележителности имат и да ги накара да прекарат почивката си на родна земя.