Бургаското пристанище стартира преговори с нов круизен оператор

Туризъм

10-06-2015, 12:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Висока оценка за пристанище Бургас и Гранична полиция

От порт Сочи са заинтересовани от откриването на черноморска пасажерска линия

Няколко бизнес срещи проведе ръководството на Пристанище Бургас по време на 46-та Генерална асамблея на Medcruise в Задар, Хърватска, с представители на пасажерски портове и водещи круизни оператори. Основен акцент бяха разговорите с ръководители от MSC Cruises – Роберто Ди Тици, ръководител на направление пристанищни разходи и Джанлука Сопрани, ръководител пристанищно развитие и крайбрежни дейности, както и с Пол Бритън, ръководител пристанищни операции на Disney Cruise Line.
По време на срещите с представителите на MSC Cruises се договорихме да посетят пристанище Бургас с цел изработване и подписване на дългосрочна стратегия за обслужване на пасажерските им кораби, както и да бъдат разгледани възможностите на пристанището да стане call port /начална и крайна точка на круиз/. За тази цел то трябва да отговаря на няколко условия, сред които близост до летище, отлична интермодална инфраструктура, близост до туристически атракции, осигурени възможности за пълно морско-техническо обслужване на кораба и други. Подписването на меморандум за сътрудничество, ще позволи в последствие на негова база да се пристъпи и към сключването на конкретни договори”, каза изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.
Най-голямата круизна асоциация в Европа - Medcruise, чийто най-нов член е бургаското пристанище, планира провеждане в началото на следващата година на Съвет на директорите в пристанище Сочи, Русия. Като поканени ще участват и представителите на черноморските пристанища, включително и порт Бургас, както и водещите круизни компании, заинтересовани от регион Черно море.
„Ръководството на порт Сочи е изключтелно заинтересовано от откриването на черноморска пасажерска линия Сочи-Костанца-Бургас, като в момента основния проблем за руските круизни туроператори е визовия режим в България и Румъния. Този проблем за чуждите туристи, посещаващи на кораб Русия се уреждат чрез издаването на 72–часови пасавани на територията на круизното руско пристанище. В момента круизния терминал в Сочи е един от най-големите в Черно море, като на новия пасажерски терминал за час могат да бъдат обслужени 1200 пасажери.
„Имахме възможност да проучим и опита на пристанището в Задар. Там от година функционира нов модерен пасажерски терминал, в който правителството на Хърватска е инвестирало 230 милиона евро. Модерната инфраструкура на новия пасажерски терминал дава възможност в Задар да бъдат обслужвани няколко вида кораби - ро-ро  и пасажерски”, допълни Стойчо Димов, ръководител маркетинг в бургаското пристанище.