Американците в Анево тествали оръжие за сирийската опозиция

Крими

10-06-2015, 12:45

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това твърдят източници на Ройтерс, няма потвърждение от властите в САЩ и България

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево, са дошли да тестват оръжие за сирийската опозиция, бореща се срещу "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници в американската армия.

При инцидента в Анево загина един американски гражданин, а други двама бяха ранени. Двама българи също пострадаха.Тримата са били доставчици на оръжие, а инцидентът е станал по време на тестване на гранатомет, пише inews.

Изданието подчертава, че българските прокурори започнали разследване по случая, но така и не обяснили, че американците са дошли у нас като членове на НАТО.

Доставчиците подготвяли сделка за закупуване на оръжия за САЩ, които да участват в обученията на умерената опозиция в Сирия за борбата срещу "Ислямска държавa", обяснява източникът от американската армия.

Американците подготвяли оръжието за трансфер за обучението и оборудването в Сирия, а на полигона изпробвали оръжията за това колко ще са подходящи за целта, допълва той, като отказва повече информация по въпроса.

От Ройтерс потърсили за коментар някого от българското министерство на отбраната, но говорителят му заявил, че не може да коментира, защото нямал такава информация, същият отговор получили от министерството на отбраната в САЩ.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни, че полигонът в Анево е бил нает от българската частна оръжейна компания Alguns, но министерството не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия, допълва агенцията.

Представител на Alguns, не е открит за коментар, а от посолството на САЩ в България отказали такъв.