Столичанин иска паметника на Самуил в двора си

Мисия София

10-06-2015, 16:39

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паметникът на Самуил в Скопие е три пъти по-скъп от нашия - 1,5 млн. евро

Алея на хановете в София

Но само ако бъде взето решение монументът да бъде премахнат от сегашното му място

Отворено писмо до институции и личности, свързани с паметника на цар Самуил, който бе открит в София преди дни, изпрати столичанинът Георги Ясенов.

Той предлага, ако евентуално бъде решено премахването на паметника, монументът да бъде поставен в негов имот. Ясенов декларира готовността си да поеме всички разходи по транспортирането, както и че паметникът ще бъде свободен за посетители за вечни времена.

Предложението му е продиктувано от разразилата се полемика около качествата на паметника. Той се опасява да не се стигне до преместване или премахване на монумента. Затова и предлага този резервен вариант.

"Пиша Ви това писмо, притеснен от това, че смешният плач против паметника може да накара Вас, управниците на столицата ни, да размислите за паметника и да поискате неговото преместване на друго място в София или дори махането му от града", посочва Георги Ясенов в отвореното писмо.

С недоумение и тъга наблюдавам разразилата се полемика и противопоставяне относно поставения паметник на българския цар Самуил в София, открит на 08 юни 2015 година. С уговорката, че не съм човек на изкуството и не разбирам от такова, твърдя, че този паметник е прекрасен.

Тъй като е първият открит мемориал на български владетел в новата ни история, ние трябва да се гордеем с него.

Готов съм да Ви предоставя личния си имот, находящ се в столичния квартал „Симеоново" или, ако решението Ви е да се премахне изцяло от Столицата, ще предоставя друг мой имот в град Самоков, където да монтирате този великолепен паметник.

Ако, недай Боже, това нещо се случи, аз съм готов да поема всички разходи по транспортирането и поставянето на паметника в моя имот, както и гарантирам, че достъпът до него ще бъде свободен за посетители за вечни времена.

Искрено се надявам да не се стигне до такива неразумни и крайно неприемливи действия, но в днешното несигурно и диктувано от анонимни познавачи време, никога не мога да бъда сигурен", пише столичанинът.