Космонавти и пилоти откриха паметник на авиацията в Несебър

Животът

10-06-2015, 16:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебърски фест ще посрещне космонавти

Монументът се намира в непосредствена близост до Базата на министерството на отбраната

осмонавтите Александър Александров от България и Олег Новицкий от Русия бяха сред официалните гости в церемонията по откриването на паметника на българската авиацията в Несебър.

Сред присъстващите бяха още кметът на черноморския град Николай Димитров, пилотите ветерани – полковник Иван Апостолов, полковник Христо Христов и полковник Димитър Стоянов, както и представители на авиацията, живеещи в община Несебър.

Идеята за създаването на подобен паметник се е родила от инициативен комитет, в който влизат хора, свързани с военната авиация и техни близки. Той е по случай 100-годишнината на военно-въздушните сили на България. За целта Община Несебър е писала писмо до Министерството на отбраната, което е предоставило самолет МиГ-21.

„Паметникът е правен единствено и само от дарения, събрани от инициативния комитет и от граждани на Несебър. След това започнахме да търсим подходящ момент, за да направим официално откриване. Решихме, че стартът на фестивала „Отечество” е добър повод за това.  Самият празник ще продължи няколко дена и в него ще се включат детски състави от България и Русия.”,  коментира кметът на Несебър.

Той допълни, че за откриването на паметника са дошли и много от руските граждани, които живеят постоянно в Несебър. Постоянно в черноморската община живеят между 2000 и 3000 души.