За седми път ще бъркаме гозби в гърнета

На 20 и 21 юни в с. Зимница, община Крушари

За седми пореден път село Зимница в община Крушари събира гозбите на Добруджа на дългата трапеза на кулинарния фестивал „Празник на гърнетата”.

В кулинарния конкурс всеки участник задължително трябва да се представи с домашно ястие по избор от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. В зависимост от спецификата на приготовление блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен, което се оценява от журито.

Организатори са Община Крушари, Сдружение „Общности, опознаване, култура” и фирма „Добруджанска Зимница”.

Тази година фестивалът е двудневен и ще се проведе на 20 и 21 юни.

Първи ден – 20 юни, събота

Изложба - дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси. Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват в раздел „Гостите на Добруджа”.

Конкурс за автентични ястия, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-оригиналните местни и гостуващи кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти, предметни и парични награди.

Програма фолклорен блок, анимация за деца и възрастни, творчески работилнички и др.

Пазар на селскостопански продукти и сувенири от региона.

С участието на Михаил Косев /вокал и малка китара/. Михаил Косев е участник в популярното музикално риалити „Гласът на България” 2014. Той е пермакултурен дизайнер и ще проведе семинар по темата във втория ден от фестивала.

Втори ден - 21 юни, неделя

Полудневен СЕМИНАР ПО ПЕРМАКУЛТУРА на тема „Пермакултурата като форма на природосъобразното земеделие” – 4 часа, лектор Михаил Косев – пермакултурен дизайнер, място – читалището в с. Ефр. Бакалово, начало 9.00 ч., вход свободен.

ПЕШЕХОДЕН ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ в района на Суха река – „Първите скални манастири в Европа”. Тръгване 14.00 ч. от с. Ефр. Бакалово.

 В кулинарния фестивал на Добруджа ще участва Михаил Косев /вокал и малка китара - укулеле/.
Михаил Косев е участник в популярното музикално риалити „Гласът на България” 2014. Роден в България, но израснал в САЩ, завършил е режисура и педагогика в Ню Йорк. Едно от най - големите му увлечения е да преподава, като се вдъхновява от практическите възможности на пермакултурата и принципите на природосъобразното земеделие. . Провеждал е многобройни семинари, курсове, тиймбилдинги и консултации у нас и в чужбина в областта на пермакултурата.

Фестивалът е член на Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство” (АКИГ). Уникалната по рода си инициатива е посветена на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им.