Кабинетът е стабилен

Политика

11-06-2015, 09:42

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Патриотите с предложение за шеф на БНБ

Патриотите отново плашат Борисов

Понякога има проблеми с комуникацията в коалицията, но отношенията са добри, увери Цветан Цветанов

Няма притеснения за стабилността на правителството. Понякога има проблеми с комуникацията между коалиционните партньори, но отношенията са добри. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред сутрешния блок на БНТ по повод вчерашните разговори на партията с Патриотичния фронт и с Реформаторския блок.

Цветанов обясни за недоразумението с Радан Кънев, който беше обвинен, че казал, че председателят на ЕНП Жозеф Дол е оказвал натиск за съставяне на правителство с участието на ДПС. „Когато в България беше председателят на ЕНП Жозеф Дол, той искаше да проведе разговори с всички парламентарно представени партии с изключение на „Атака”. Стигна се до извода, и впоследствие решението което взе Бойко Борисов, да се формира правителство с максимално широка парламентарна подкрепа”, посочи той. Решението е било такова, каквото се реализира впоследствие – коалиционно споразумение с Реформаторския блок и подкрепа на Патриотичния фронт и АБВ.

По отношение на ДПС, Цветанов изтъкна, че хората на Лютви Местан са подкрепили вчера законопроекта, свързан с търговията с дървесина, но това не означава, че ГЕРБ играе с тях.

„ГЕРБ няма да бъде генератор на подобно напрежение. Разговарям с всички председатели на парламентарни групи в българския парламент”, заяви Цветанов.

Той отрече, че ГЕРБ ще бламират здравната реформа на Петър Москов. „Няма такова нещо - здравният министър ще бъде подкрепен, както ще бъде подкрепена и съдебната реформа на министър Христо Иванов. Нека да разглеждаме реформите не като такива на отделните партии, а като реформи на кабинета”, заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ.

Цветанов посочи, че ГЕРБ са отговорили писмено на 40 страници на ултиматума на Патриотичния фронт. „Днес ще имаме отново работни срещи с ПФ и с представители на Министерски съвет, утре ще се срещнем с представители на МВР, работим и по въпроса с активната регистрация на избирателите. Ще изчистим абсолютно всички детайли. Планира се среща и с министър-председателя Бойко Борисов. Смятам, че това е нормално - всяка една от парламентарните групи има своите изисквания. Трябва да търсим компромис, за да можем да вървим напред и да изпълняваме програмата на правителството. Убеден съм, че ще продължим да работим заедно”, заяви той.

Заместник-председателят на ГЕРБ увери, че партията винаги е готова за избори. Той изрази увереност, че 95% от кметовете на партията ще повторят мандатите си.

Според него, изборът на управител на БНБ трябва да получи максимално широка парламентарна подкрепа. „Нямам абсолютно никакви притеснения за бъдещия избор на г-н Радев”, коментира той кандидатурата на Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ.