Охрана, полиция, видеонаблюдение и електрически табла за "Женския пазар"

Според Фандъкова е важно да се направи стъпка към разрешаването на един изключително сериозен проблем, който съществува от доста години на това място

Осигурихме охрана, присъствие на полицията, видеонаблюдение и след това започнахме възстановяването на електрическите табла на „Женски пазар”. Това каза по време на редовното заседание на СОС кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, по повод доклад във връзка с изготвяне на оценка на непарична вноска (право на собственост върху недвижими имоти) за увеличаване капитала на „Пазари Възраждане“ ЕАД, предаде „Фокус”.

Според Фандъкова е важно да се направи стъпка към разрешаването на един изключително сериозен проблем, който всички са констатирали, че съществува от доста години на това място. „СОС и общината задават политиката и на общинските търговски дружества, и в случая на „Пазари Възраждане”. Не случайно след реконструкцията на „Женски пазар” всички, които са ходили там виждат, че има специално отделени места за култура, има една прекрасна галерия, която се развива много добре и е много интересна, провеждат се културни събития и в същото време имаме места за занаяти, което по никакъв начин не противоречи на основната дейност на пазарите, а именно възможността да запазим традициите на българския пазар”, заяви тя.

По думите й, това е нещо, което също само по себе си е подпомагане и осигуряване на услуга за хората.„В момента там за мое съжаление има все още частни магазини, предоставени от общината в годините назад. В момента има павилиони, от които човек може да си купи храна и напитки, което е нормално”, посочи тя и допълни, че в същото време обаче мястото и пространството позволява то да има специални места и насочености към подобни културни пространства – едното не противоречи на другото.

„Най-правилният начин е вместо просто да реконструираме, да вложим и инвестираме много пари за пореден път в това място и след това да се окрадат кабелите и да се изтръгнат електротаблата, най-напред се погрижихме за охраната”, обясни Фандъкова.

„Поставихме задачите за осигуряване на охрана, на присъствие на полиция и осигуряване на видеонаблюдение и едва след това започнахме възстановяването на електрическите табла”, уточни тя и добави, че в момента първото такова табло е възстановено.

„Затова именно се обърнахме към СОС да може да има стопанин. Тоест, след като вече има охрана, след като имаме стъпки за почистване и облагородяване на пространството, да има и стопани, защото без тях мястото ще се обрече на същото нещо”, каза още кметът на Столична община.

Тя припомни, че до момента същите тези помещения са били дадени под наем, но наемателите са нямали желание да инвестират и да работят в това място и са се отказали от тази възможност. „Вече има и обособено помещение за полицията и е осигурено постоянното им присъствие в рамките на деня”, добави още тя.