Близо 1 700 кандидат-висшисти атакуваха банките в Пловдивския университет

Животът

11-06-2015, 16:32

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

hristovam

Всичко от Автора

Около 2 000 пък са чуждестранните студенти от 35 страни в Медицинския

39 пълни шестици и 281 двойки са получили явилите се близо 1700 кандидат-студенти на предварителните изпити в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Това каза за Дарик зам.-ректорът по учебната дейност във вуз-а доц. д-р Мария Стоянова. Тя отбеляза, че най-много пълни шестици са получили кандидат-студентите на изпита по информатика и по български език. Най-много пък са слабите оценки по история на България. На този изпит двойките съставляват 40% от общия брой. Причината за това, според доц. Стоянова, е трудната тема, която се е паднала на изпита на 2 юни – "Българското църковно национално движение в периода 1856-1874 г."

Сред най-предпочитаните специалности от кандидат-студентите на ПУ остават правото, икономическите науки, маркетинга и информационните технологии.

От тази година стартират 7 нови специалности, съобразени с желанията на студентите и с нуждите на пазара, отбеляза зам.-ректорът.

Специалността "Компютърни системи и технологии“ пък остава любима за студентите в Техническия университет-Пловдив. По думите на директора проф. Михаил Петров, броят на зрелостниците, желаещи да получат диплома за инженер се увеличава, както и броят на високите оценки на предварителните изпити. Причината за засиления интерес, според него, е развитието на трите икономически зони в Пловдив и региона, както и навлизането на аутсорсинг индустрията, която е "гладна“ за млади специалисти.

Заплащането също играе ролята на стимул, смята проф. Петров и отбеляза, че за последните няколко години, заплатите в тази област са се увеличили двойно.

30% от явилите се на предварителен тест по биология в Медицинския университет-Пловдив са получили оценка "Слаб“, а между 7 и 8% са отличните оценки, каза за Дарик зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Мария Куклева.

Сред най-предпочитаните специалности остават "Медицина“, "Дентална медицина“ и "Фармация“, както за българските, така и за чуждестранните студенти. От общо 5500 бъдещи медици, 1900 са чуждестранните студенти от 35 страни, отбеляза проф. Куклева. Най-голям интерес има от младежите от Великобритания, Германия и Италия, но има и младежи от екзотични страни като Нова Зеландия, Китай, Австралия, Бразилия, които са избрали да получат своето медицинско образование в пловдивския университет.

Зам.-ректорите на Пловдивския и Медицинския университет, както и директорът на филиала на Техническия университет са категорични, че капацитетът на общежитията на вуз-овете задоволяват напълно нуждите за наставяне. 150 студенти ще бъдат настанени в новото общежитие на ПУ наесен, с 400 легла разполагат общежитията на ТУ-Пловдив, а 1000 са местата за настаняване в МУ-Пловдив. Водещ за кандидатстване в общежитията остава месечният доход в семейството, както и средният успех на студентите в редовна форма на обучение.