Полицаи и надзиратели започват протест от днес

Общество

12-06-2015, 07:38

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Настояват за таван при пенсиониране от 50 г при работа на терен и 53 г. за всички останали

Полицаи и надзиратели излизат на протест срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност", съобщи БНР. Днес и утре са планирани шествия в столицата, а от неделя - и палатков лагер пред сградата на Народното събрание.
Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви:
Не искаме чак толкова много. Говорим за един гратисен период. Пакетът от мерки, който се предвижда специално за хората, пенсиониращи се по условията на член 69 от Кодекса за социално осигуряване, с някои дребни уговорки е добър. Мисля, че бихме могли спокойно да стигнем до разбирателство и за точното определяне на възрастта, където имаме разминавания, но те са малки и считам, че са преодолими. Големият препъни камък се оказа точно този гратисен период, който на практика се дава само за около 1200 служители от МВР. Ние искаме той да важи за всички.
Социалният министър Ивайло Калфин настоява за въвеждане на пенсионна възраст за полицаите от 52 години и 10 месеца от догодина, която да нарасне плавно до 55 години. Синдикатите, от своя страна, искат таван от 50 години за работилите на терен и 53 години за всички останали служители.
Предлаганият от правителството гратисен период се отнася само за служителите, навършили необходимия 27-годишен стаж през тази година. Те ще могат да се пенсионират по сегашните правила - без оглед на възрастта възраст - до края на 2018-а.