Учителските заплати може да се увеличат есента

Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства

Може наесен да се увеличат заплатите на учителите. Винаги наесен се случва това. Дано стане. Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев за Нова телевизия.

"Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства. Ние сме в непрекъсната връзка със синдикатите. Разчитам на опита на Янка Такева", каза той.

Относно скандала с купуването на отговорите за матурите министърът заяви: "Главен комисар Терзийски съобщи, че става дума за административни нарушения, а не за изтичане на информация от министерството. Повтарям - от министерството нищо не е излязло. Предишни години може да се е случило, но тази година - не", изтъкна министърът.

От следващата година ще бъде променен начинът, по който се правят матурите, предупреди той.

"Квесторите са над 10 хиляди общо за страната. Възможно е стотина да са съучаствали с действие и бездействие", допусна Танев.

Министърът призна, че на матурите е имало преписване: "Хванахме 84 абсолютно еднакви работи. Сега по видеозаписите ще видим какво се е случило. В Ардино миналата година са били открити много еднакви работи и хората са си затворили очите".

По повод случая с 14-годишната ученичка, която наби учителя си, проф. Танев заяви, че повечето училища нямат този проблем. Според него трябва да се заздравят връзките между семейство, училище и общество, а родителите тряба да участват в педагогическия процес.