Николай Пенчев аут за година, ако не се разбере с Ресовия

Може да остане без състезателни права

Националът Николай Пенчев може да не играе волейбол през следващата година, ако не се разбере за състезателните си права с полския си клуб Асеко Ресовия (Жешув), съобщи sportowefakty.pl.

Пенчев направи страхотен сезон с екипа на Ресовия, с който спечели шампионската титла на Полша и игра финал в Шампионската лига. След края на сезона клубът се възползва от опцията в договора на българския посрещач от преди две години да удължи престоя му в Ресовия с още един сезон.

Малко по-късно обаче стана ясно, че Пенчев има сериозна оферта от чуждестранен клуб, за който се предполагаше, че е от Русия.

Наскоро стана ясно, че мениджър Константин Тюфекчиев, бивш шеф на Националната волейболна лига в България, се е опитал на прекрати договора му с Ресовия в съда, но не е успял.

Ако Николай Пенчев и Ресовия не се разберат, дали той да остане в клуба или да го напусне със съгласие на шампионите, то е напълно възможно на българския национал да му бъдат спрени състезателни права за срок от една година или да бъде "закотвен" на резервната скамейка.

Следващата инстанция, на която може да се обжалва делото на Ники Пенчев е Арбитражния съд на Професионалната волейболна лига (PLPs).

Според волейболният мениджър Анджей Гжиб, който заведе Вилфредо Леон в руския Зенит, то големи шансове да спечели заплетената ситуация има Асеко Ресовия.

Според медиите в Полша агентът на Николай Панчев Константин Тюфекчиев се опитва да уреди по-добри финансови условия за българския национал в клуба, но от Ресовия на този етап не искат да ги предложат, а освен това не искат да дават и комисионна на бившия български международен съдия, който от години живее в Полша.

"Това е безумие на неговия агент (б.р. Константин Тюфекчиев). Клубове си позволяват да работят с мениджъри без лиценз, а след това се стига и до такива последици. Такъв човек може да навреди на играча и в крайна сметка може да се стигне до там, че Ники да прекара една година без игра. Това е пълна некомпетентност на мениджъра на играча", заяви Анджей Гжиб пред sportowefakty.pl.
 
Николай Пенчев вече е получил увеличение на заплатата си в Ресовия, защото има договор за 2 + 1 години, и от клуба имат право право да го спрат, въпреки че на практика дори му дадоха шанс да преговаря за трансфер в чужбина.

Николай Пенчев трябва да играе за Ресовия през следващия сезон защото има договор с клуба и ако иска да играе в друг отбор, то той трябва да откупи правата му за сезон 2015/2016 от шампиона на Полша.

Ако мениджърът Тюфекчиев не се разбере с Ресовия, то формалностите по случая ще продължат няколко месеца, през които Ники Пенчев няма да може да играе. Ако пък Пенчев започне да играе за Ресовия в началото на сезона, но спечели делото срещу клуба, то после няма да може да играе за него до края на сезона…