Днес ще обявят носителите на Националната награда "Христо Г. Данов"

Пловдив Лайф

12-06-2015, 13:04

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събитието е от 17 часа в Стария град

Носителите на Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура, ще станат известни днес на официална церемония в Пловдив, съобщиха от Министерството на културата.

Церемонията е от 17.00 часа, в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, Стария град, в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“.

Националната награда е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.

Тя се присъжда традиционно ежегодно по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Журито, състоящо се от трима представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и шестима специалисти в областта на книгата и литературата, ще избере най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“ непосредствено преди самата церемония.

Съгласно статута, наградените получават статуетка, изработена от скулптора Диана Райнова, диплом и парична сума.