Борисов поиска повече газ от Азербайджан

Политика

12-06-2015, 15:11

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отново отложиха газовата ни връзка с Гърция

Строим общ газопровод със Словакия, Унгария и Румъния?

България полага всички необходими усилия за изграждането на интерконекторната връзка с Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев. По време на срещата в президентския дворец в столицата Баку, Борисов и Алиев са обсъдили възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България.

Премиерът Борисов подчертал, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ.

„Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа", подчертал Борисов пред Алиев.

По време на срещата премиерът и президентът са обсъдили двустранните отношения между България и Азербайджан. Борисов благодарил сърдечно на Алиев, че вече е факт и дарението, което България получи от Азербайджан за реставрация на крепостта „Трапезица" във Велико Търново. Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев" предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект.