Оставката на бригаден генерал Шивиков още не е приета

Военният министър категорично застава зад него

Военният министър Николай Ненчев се надява казусът с лишения от допуск до тайните на армията ген. Димитър Шивиков да се реши по най-добрия начин. Тази заявка направи самият той в кулоарите на парламента след редовния петъчен парламентарен контрол.

След като командващият на 61 Стрямска механизирана бригада бе лишен от достъп до квалифицирана информация, той подаде рапорт за напускане.

"Работя ежечасно, ежеминутно. Много е жалко", коментира той и уточни, че все още не е приел рапорта за напускане на генерал Шивиков, съобщава агенция нюз. Най-вероятно ще се премине към законодателни изменения, за да не се стига до още подобни казуси.

Ненчев вече е разговарял с групата на реформаторите. "Това е изключително опасна порочна практика", смята министър Ненчев, визирайки отнемането на допуск до класифицирана информация преди да има осъдителна присъда.

"Генерал Шивиков е изключително достоен човек и генерал за когото заставам с цялата си категоричност", подчерта министърът. Имало няколко военни, чийто допуск до класифицирана информация е отнет, съдът ги оправдава, но заради законовите неуредици, те не могат да бъдат възстановени на работа, допълни Ненчев.

Ген. Шивиков е авторът на девиза на спецсилите: "Там, където другите не могат". Той е и командир на 4-ия ни батальон в Ирак, по време на чиято мисия загинаха трима бойци.