Студентски проект "В духа на Майстора” започва в Шишковци

В него участват 18 студенти

Студентски  проект "В духа на Майстора” ще се състои от днес до 26 юни в кюстендилското  сeло  Шишковци, съобщиха от художествената  галерия "Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил. Галерията стана инициатор на студентския пленер през 2014 година.  

"Положителният отзвук от събитието затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на Шишковци са оставили трайни следи у всички тях. Невероятната  природа на Кюстендилския край, запленила  Майстора, се е превърнала в извор на вдъхновение и за младите творци. Това именно провокира желанието у студентите и техните преподаватели от катедри  "Живопис” и "Скулптура” в  Националната художествена академия да се постави началото на студентския проект "В духа на Майстора”, вече спечелен и утвърден от МОН", каза  директорът на галерията Валентин  Господинов.  

В проекта ще участват 18 студенти. Официалното откриване е на 15 юни /понеделник/ от 11.00 часа в къщата-музей "Владимир  Димитров - Майстора” в с. Шишковци. Студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители в инициативата "Поезия и музика край  Струма” в с. Шишковци и ще покажат своя  изложба с произведения, създадени по време на пленера. Участниците в пленера ще имат възможност да присъстват  на фолклорния празник "Черешчица род родила” и демонстрациите на стари занаяти от Краището, които са част от Празника на черешата.