Отпаднаха задължителните графици за отпуските

Общество

13-06-2015, 07:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въведоха еднодневни договори за сезонните работници

Задължителните графици за отпуските, които работници и служители изготвят в началото на всяка година, отпадат. За това гласуваха единодушно депутатите на първо четене на поправките на Кодекса на труда, пише "Труд". От 147 присъстващи в залата депутати „за“ отпадането на графиците гласуваха 147, като след това присъстващите в залата спонтанно започнаха да ръкопляскат.
Отпадането на графиците с отпуските бе предложено от депутата от БСП Петър Кънев. Те бяха въведени по времето на първия кабинет “Борисов” по идея на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Тогава мотивът беше, че заради натрупан огромен брой дни неизползвани отпуски в държавната администрация при евентуални съкращения трябваше да се плащат огромни суми.
По предложение на Министерския съвет депутатите разрешиха вчера въвеждането на гъвкаво работно време, като се спазва 40-часовата работна седмица. Въвеждат се и еднодневни трудови договори за заетите сезонно в селското стопанство. Краткотрайните договори ще бъдат за не повече от 90 работни дни в календарната година, като очакванията са, че по този начин ще бъде регламентирана заетостта на между 60 и 100 хиляди, работещи в сивия сектор.
Върната бе и възможността за принудително пенсиониране от работодателя на служители, навършили пенсионна възраст.