Започва националният балетен конкурс "Анастас Петров"

Добрич Лайф

13-06-2015, 09:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

39 са участниците в 17-то издание

39 млади надежди от професионални трупи балетисти, средни училища по изкуствата и балетни школи в страната ще се изявят днес и утре на Националния балетен конкурс "Анастас Петров". 17-ото му издание ще сепроведе в ДТ "Йордан йовков". Според изтегления жребий Яна Бодева от Националното училище по изкуствата „Добри Христов" е състезател номер 1 и ще даде старт на тазгодишната надпревара, припомня Dariknews .

Младите дарования ще се съревновават в две възрастови групи: "А" - старша от 20 до 26 години, и "Б" - младша от 14 до 19 години. Те ще бъдат оценявани от жури от изтъкнати дейци на балетното ни изкуство. Председател ще бъде отново доц. Ясен Вълчанов - премиер-солист на Софийската национална опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ. Членове на журито са Бойко Неделчев - педагог в Националното училище за танцово изкуство София, Любомир Кацаров - педагог в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна, Росен Канев - премиер-солист на Националната опера и балет и Сара-Нора Кръстева - ръководител на балета на национална опера и балет.

Откриването на форума е от 9.30 на 13 юни. След него ще започне конкурсът с класическа хореография. Вторият тур е на 14 юни, неделя, в същия час - класическа и съвременна хореография. Вечерта от 18.00 ч. е закриването, награждаване и галаконцерт на лауреатите.

На най-добрите в конкурса се присъждат голяма награда „Анастас Петров", специална награда за артистичност от фонд „Нина Кираджиева", І, ІІ и ІІІ награда за участниците от група „А" старша възраст - мъже и жени, отличия І, ІІ и ІІІ степен за участниците от група „Б" младша възраст - момчета и момичета. Завоювалите голямата и награди в младша възраст ще получат от Министерството на културата едногодишна стипендия. Ще бъдат присъдени и награди за съвременна хореография и за резултатна педагогическа работа.

Носители на голямата награда „Анастас Петров" през годините са Ясен Вълчанов, Ринат Имаев, Ива Павлова, Емануела Мерджанова, Анастасия Неделчева, Георги Милев, Марта Петкова, Кристина Чочанова, Карина Петрова, Никола Хаджитанев, Дойчин Дочев и Ралица Илиева.

Конкурсът в Добрич е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г. Организатори по традиция са Община град Добрич и Фондация „Международен балетен конкурс-Варна" с подкрепата на Министерство на културата.