"Изборни туристи" ще донесат победа на места при вота наесен

Новините

13-06-2015, 11:43

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

За това алармира Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок,

В определени общини се готви служебна победа на местните избори чрез регистриране на голям брой "изборни туристи". Трябва да започнат незабавни проверки и да се заличат всички незаконни регистрации. Това заяви Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на вътрешната и правната комисии в парламента и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите", по повод данните за новите адресни регистрации в различните общини 6 месеца преди местния вот, цитиран от news.bg.

Значителното нарастване на жителите на дадена община в първите месеци на годината е сигурен маркер за подготвяне на манипулации на местния вот, коментира Делчев.

"Според официални данни от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, които получих в отговор на въпроса си към министър Павлова, се вижда, че в 87 от всичките 267 общини в България има 100% нови адресни регистрации за последните шест месеца", подчерта Делчев.

По думите му официалните данни на МРРБ сочат, че в 23 общини в страната новите регистрации по настоящ адрес за последните 6 месеца достигат 200% от тези за предхождащата ги половин година. В Северозападна България такива резултати са отчетени в десет общини - 6 в област Видин и 4 в област Враца. В Югозападна България тенденцията също обхваща 10 общини - 3 в Кюстендилска, 4 в Софийска област и 3 в Благоевградска област.

Област Хасково също влиза в тази статистика с 3 общини с над 200% направени нови адресни регистрации, добави още той.

Според данните с над 20% са „увеличили" населението си общините Ковачевци (обл. Перник), Горна Малина (Софийска обл.), Грамада (обл. Видин) и Макреш (обл. Видин), а "новите жители" на Трекляно са с повече от 30%, подчерта Делчев.

Реформаторският блок няма да остави незаконното "заселване" да продължава, каза Делчев и призова областните управители и кметовете да упражнят правомощията си и да следят за стриктното спазване на закона.