Радан Кънев: Няма да преглътнем хапката ДПС

Новините

13-06-2015, 12:12

Снимка:

on-parliament.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ако искаме да имаме и един кмет, трябва да играем различно от партийната игра, смята реформаторът

„Няма никаква причина да се замърсява публичното пространство, а и няма нужда от това, да се прави кампания за местните избори чрез смени в кабинета. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик, подкрепяйки решението на премиера Бойко Борисов да не се правят промени в правителството до местния вот.

Кънев потвърди, че са получили проект на коалиционно споразумение за явяването на местните избори от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, но отказа подробности: „Нищо няма да коментирам, докато нямаме нещо подписано".

Кънев подчерта, че формулата на местни избори няма нищо общо с техните партийни интереси: „Формулата за явяване са коалиции, съюзи зад най-силния възможен кандидат във всяка отделна община, зад листи, които носят тежест сами по себе си".

Като пример лидерът на ДСБ посочи изборната карта на България на парламентарните избори: „Ние постигнахме един великолепен резултат, далеч над проучванията. Ако ние получим партийния си вот от парламентарните избори, ние трябва да нямаме нито един кмет в цяла България. В нито една община ние не сме първа политическа сила. В много малко общини сме втора - т.е. имаме шанс за балотаж. Ако ние искаме да имаме 30-40 кметове, трябва да играем различно от партийната игра. Трябва да застанем зад хора, чиито личен авторитет многократно надхвърля авторитета на Реформаторския блок. Изборът на силни кандидати е много по-важен от успешните коалиционни преговори".

Той подчерта, че има национални елементи във всяка една кампания, включително и на местни избори: „Ключовият национален елемент на тази кампания ще бъде партнираме ли си с ДПС, преглъщаме ли тази хапка. Отговорът на Реформаторския блок е - не. Призивът ни към ГЕРБ е също да не поемат този риск, защото е риск за цялото правителство, не само за тях".