"Възмутените" превзеха Мадрид и Барселона

Свят

13-06-2015, 16:03

Снимка:

elpais.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Две дами, леви активистки, станаха кметици на най-големите испански градове

Леви активисти от протестното движение "Възмутените", което се появи заради икономическата криза в Испания, заеха кметските постове в Мадрид и Барселона, след като разбиха управляващите консерватори на местни избори, съобщава "Франс прес".

Бившият съдия Мануела Кармена, комунист от дете, положи клетва като кмет на испанската столица тази сутрин, докато 41-годишният активист Ада Колау ще положи клетва следобед като първата жена кмет на Барселона.

В Мадрид Кармена сложи край на 24-годишно управление на консервативната Народна партия.

Обещавам лоялно да уважавам задълженията си на кмет в Мадрид, каза Кармена при полагането на клетва.

Кармена стана кмет, след като нейната лява платформа, Ahora Madrid, сключи споразумение със социалистите - две седмици след местните избори, които се проведоха през май.

Много от поддръжниците на "Възмутените" протестират срещу прилаганите от правителство строги мерки за икономии и ширещата се корупция.

Платформата на Кармена включва различни асоциации, природозащитни групи и новата испанска партия срещу строгите икономии "Подемос".

41-годишната Ада Колау се ангажира да се бори с неравенството в Барселона, където живеят 1,6 млн. души. Тя обеща да сложи край на принудителното извеждане на хора от жилищата им, да намали цените на електричеството и да осигури минимален месечен доход от 600 евро.