Златотърсачките си учредиха клуб

Животът

14-06-2015, 14:01

Снимка:

в. Труд

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Над 250 души, пристрастени към необичаното хоби извадиха легени, пресевни инсталации и специални улеи на традиционната сбирка на златотърсачите

Близо 40 дами учредиха в събота първият в Европа и трети в  света клуб на златотърсачките. Край река Гаровщица до гурковското село Димовци нежните търсачки на самородно злато показаха през уикенда, че не са по-малко авантюрстки и запретнаха крачоли, за да пресяват речен пясък в търсене на златинки, разказва в. "Труд".

"Ние сме по-наблюдателни, търпеливи и внимателни от мъжете", похвали се председателката на дамския клуб Елена Маджарова. Тя и колежките й само за няколко минути успяха да извадят и първите си златни прашинки. Освен в България подобни дамски клубове имало само в Австралия и САЩ.

Над 250 души, пристрастени към необичаното хоби извадиха легени, пресевни инсталации и специални улеи на традиционната сбирка на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити в полите на гърковския Балкан. Някои от тях се впуснаха в едночасово състезание, в което се бореха кой ще извади от коритото на реката най-много от благородния метал.

Организацията на златотърсачите има стотици членове, сред които съдии, адвокати, полицаи, доктори и дори милионери, разказа председателят на асоциацията Кирил Стаменов. Той самият се занимава с това хоби вече над 35 години. Пожела да уточни, че търсенето им не е незаконно и да не ги бъркат с иманяри, но предупреди и новите членове да не очакват да забогатеят с пресяване на речен пясък.

Търсачите споделят, че малко от тях продават намереното злато. Някои искали да ги завещаят на внуците си, други пък ги претопили в бижута за половинките си. Всички са категорични, че с това не можеш да се издържаш в България, но е прекрасно хоби и развлечение сред природата.

По-запалените златотърсачи споделят, че са попадали и на платина, и малки червени гранати при търсенето на ценния метал. Членовете на организацията търсели и остатъци от метеорити, които били по-скъпи от златото. Кирил Стоименов пък наскоро се сдобил от парчета от Челябинския метеорит, които купил от руснаци и показа за пръв път на колегите си на събора.