"Албена" е възпрепятствана да излезе на свободния енергиен пазар

Според ЕНЕРГО-ПРО Мрежи дружеството не е внасяло заявление за излизане на свободен пазар

Акционерното дружество "Албена", което е собственик на едноименния черноморски комплекс, е възпрепятствано да купува енергия на свободния пазар, и е изправено пред прецедент -
"Енерго-Про" да извършва профилактика на съоръжения в средата на туристическия сезон, това заяви изпълнителният директор на компанията Красимир Станев на пресконференция днес, цитиран от БТА.
За първи път в 45-годишната история на курорта се случва профилактика на трафопостове да се прави не през периода ноември-април, когато няма туристи, а, според уведомлението на
"Енерго-Про", на 15 и 16 юни, добави изпълнителният директор на дружеството.
По думите му евентуалното изключване на електрозахранването в двата дни ще създаде неудобства за близо 4000 туристи в т.нар.
горна зона на комплекса. Ще спрат асансьори, ще се развали храна в хладилниците, няма да има топла вода, каза Станев. Според него, ако възникне такава ситуация, ще се стигне до
плащане на неустойки на туристите и ще се навреди на престижа не само на "Албена" АД като най-голямата хотелиерска компания в страната, но и на България като лятна туристическа дестинация.
Според Красимир Станев напрежението между "Албена" АД и "Енерго-Про" е възникнало, след като туристическото дружество е предприело стъпки да излезе на свободния енергиен пазар.
Предложиха ни да подпишем договор, в който да признаем, че вътрешната кабелна мрежа в курорта е собственост на "Енерго-Про", а тя е изграждана със строителството на "Албена" и
е включена в приватизационната сделка за комплекса, заяви Станев. По думите му мрежата е около 20 километра и стойността й е 10 000 000 лева.
От "Енерго-Про" вече заявиха в съобщение до медиите по повод на предстоящата профилактика на четири трафопоста, че електрозахранването на каквито и да е обекти в "Албена" няма да бъде изключено. Според предприятието "обвиненията на "Албена"
АД, че се подготвя "удар" срещу туристическото дружество, са непонятни и лишени от всякакво реално основание".

Като електроразпределителна компания ЕНЕРГО-ПРО Мрежи има отговорност по поддръжка и рехабилитация на мрежата и осигуряване на безаварийно електрозахранване на своята лицензионна територия. В тази връзка на 15.06.2015 г. и на 16.06.2015 г. ще бъде извършена инспекция и профилактика на 4 трафопоста и други съоръжения, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, намиращи се на територията на к.к. „Албена“.

 

 Ето и уточненията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, които изпратиха до медиите след пресконференцията.

Отново подчертаваме, че планираната инспекция и профилактика на електроразпределителните съоръжения има за цел да гарантира тяхната устойчива и безаварийна работа по време на туристическия сезон, като при извършване на планираните дейности не е предвидено прекъсване на електрозахранването.

 Относно твърденията, че ЕНЕРГО-ПРО спира „Албена“ АД да излезе на свободен пазар, напомняме, че от 1 октомври 2013 г. всеки потребител, присъединен на средно напрежение (какъвто е курортният комплекс “Албена“), може да излезе на свободния пазар на електроенергия. За целта е необходимо да се внесе заявление в съответната мрежова компания (ЕСО или електроразпределително дружество). Режимът е уведомителен, а не разрешителен. С други думи, потребителите не се нуждаят от разрешение на когото и да било, за да излязат на свободен пазар. 

 Заявлението за излизане на пазара по свободно договорени цени е публично достъпно от 2013 година и може да бъде намерено на сайта на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи на адрес: http://www.energo-pro-grid.bg/bg/uslugi-za-svoboden-pazar . То може да бъде внесено във всеки център за обслужване на клиенти на компанията.

 От 1 октомври 2013 г. до сега в ЕНЕРГО-ПРО Мрежи  не е внасяно от „Албена“ АД заявление за излизане на свободен пазар. По този начин дружеството е едно от редките изключения на фирми, присъединени на средно напрежение, които не са се възползвали от предимствата на свободния пазар на електроенергия.