Цел на Станишев: ПЕС да излезе от "брюкселския балон"

Политика

15-06-2015, 05:45

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шрьодер ще го съветва

Европейските социалисти ще предприемат действия за излизане от т. нар. брюкселски балон. Това е една от целите на Сергей Станишев, който бе преизбран начело на ПЕС. Новият му мандат е до 2018 г, пише "Труд".
Една от причините за засилващия се напоследък евроскептицизъм е усещането, че ЕС живее в брюкселски балон - т.е. само със собствените си проблеми, без да помага на хората от различни държави членки да разрешат личните си грижи, обясни Станишев. Според него най-големите проблеми на европейците са липсата на работа и справедливост, ниските доходи, незачитането на социални права.
От ПЕС ще организират кампании, с които да се фокусират върху проблемите по места и да помогнат за излизане от брюкселския балон. Събитията вероятно ще съвпаднат с националните избори в страните, за да може евролевицата да увеличава подкрепа. Основната цел на Станишев е евросоциалистите да спечелят вота за Европейски парламент през 2019 г. и да вземат председателското място в Европейската комисия (ЕК).
В новия си мандат Станишев планира още няколко инициативи, които да се превърнат в европейски кампании. Сред тях е идеята за въвеждане на детска гаранция - Брюксел да финансира проекти, които да помагат на бедни деца да получат образование.
По идея на ПЕС бе въведена т. нар. “младежка гаранция”, която помага на завършили висше образование хора да си намерят работа и стаж. За целта Брюксел отпусна 6 млрд. евро.
Друга кауза, за която ще се борят европейските социалисти, е равенството между мъжете и жените. Според Станишев трябва да има повече дами на ръководни позиции. Броят на мъжете и на жените с право на глас на конгреса на ПЕС бе равен.
Европейските социалисти настояват за въвеждане на индекс за измерване на демокрацията, който да действа във всички страни в ЕС. В момента се подбират измерителите, според които ще се прави класация за състоянието на отделните държави членки. Според социалисти е вероятно сред тях да попаднат участието в избори и свободата на словото.
Целта на индекса е превантивна - да се следи дали страните съблюдават общите ценности в ЕС.
Станишев планира да създаде съветнически борд в ПЕС, в който да се бистрят различни политики. За участие в него ще бъдат поканени бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и австрийският политик Ханес Свобода, който бе шеф на червената група в ЕП в предишния мандат.
“Предлагам да бъде създаден и политически координационен съвет към ПЕС, в който да участват председателят на ЕП, председателят на парламентарната група на ПЕС, левите комисари и лидерите на партии, президентите на ПЕС-Жени, на младежката организация (YES) и т.н.”, обяви Станишев.