Напрежението ескалира - четвърти ден протест пред НС

Без цензура

15-06-2015, 10:07

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Цветомила Петрова

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращите полицаи опънаха палатков лагер пред парламента

Полицейският протест продължава: Поискаха оставки

Да служим на народа, а не да слугуваме на политиците!, пише на плактите на бунтуващите се от сектор „Сигурност”

Четвърти ден протест и втори ден палатков лагер пред Народното събрание на служителите от сектор „Сигурност”, предаде „Фокус”. Протестиращите са издигнали плакати „ МВР има нужда от реформа, а не от заложници” и „Да служим на народа, а не да слугуваме на политиците!”.

Служителите на реда протестират четвърти ден срещу предлаганата от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин пенсионна реформа в сектора и увеличаването на възрастта за пенсиониране с 2 месеца на година.

В момента, за да се пенсионират полицаите трябва да имат 27 години трудов стаж, от които 18 прекарани в системата, без изискване за минимална възраст, те могат да се пенсионират.

Вчера председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов обясни, че разрешението за палатковия лагер на служителите от сектор „Сигурност” е за срок от десет дни, като допълни, че искат да разговарят с парламентарните групи, за да могат да представят своите аргументи.

От синдикатите МВР са категорични, че протестите ще продължат докато исканията не бъдат изпълнени. През втория ден от протеста бяха поискани оставките на вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния комисар Николай Николов и заместник-министър Красимир Ципов.