От 300 наши плажа само 3% със Син флаг

73,4% от проверени 94 места са били с отлично качество на водата през 2014 година

От около 300 български плажа - само 3% заслужиха да получат Син флаг за изпълнение на строгите критерии, отнасящи се до качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата, съобщи Станимир Георгиев от българското представителство на световната организация, цитиран от "Монитор".Международното жури на Програмата “Син флаг” разгледа българските кандидатури и отличи за 2015 година с престижната световна награда плажовете на Дюни, Созопол–Хар­маните, Поморие-Изток, Слънчев бряг-Юг, Слънчев бряг-Север, Свети Влас-Централен, Свети Влас-Нов плаж, Свети Влас-Изток, Слънчев ден (единственият по Северното крайбрежие) и яхтено пристанище “Ма­рина Диневи” в Свети Влас. Наградата е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, с който са удостоени през 2015 година 3468 плажа и 695 яхтени пристанища в целия Свят. За сравнение 436 плажа и 22 марини в Турция са със “Син флаг”, а в Гърция екоплажовете са 359, а марините 9. Според Георгиев туристите от Европа отдавна са свикнали при избора на курорт да се информират дали той има “Син флаг”.

Според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и ЕК обаче 73,4% от проверени 94 места са били с отлично качество на водата през 2014 година, а с лошо едва три обекта, по неофициална информация 2 от които по Северното крайбрежие - Офицерският плаж във Варна и “Панорама” под пречиствателната станция в “Златни пясъци”.
В Созопол от края на юни трябва да заработи пречиствателна станция, която ще обслужва и Черноморец. Дълбоководно заустване ще има в Несебър, където пречистените води ще се отвеждат на около 2 км навътре в морето. Там се разширява съществуващата станция в Равда, която ще обслужва 8 населени места, в това число Свети Влас, Тънково, Равда и Ахелой. Водата във Варна и близките курорти е подходяща за къпане, показват пробите на РЗИ. Сред отличниците на юг са плажовете край хижите “Ветеран” и “Черноморец”, в района на “Паша дере”, “Романтика” на устието на река Камчия и този край Шкорпиловци. Варна е заделила 105 000 лв. за проектиране на сепаратор или дълбоководно заустване на водите от Шокъровия канал, които се изливат в района на варнеския плаж. От Института по океанология и хидрология към БАН пък ще осигурят сензорни станции, които ще дават информация в реално време за състоянието на водата в залива.