Софиянци най-често намират смъртта си на Околовръстното и “Цариградско шосе”

Това показват данните на столичната Пътна полиция

Девет от 30-те загинали след тежки катастрофи в София от началото на годината са намерили смъртта си на околовръстното шосе и на бул. “Цариградско шосе”.

Това показват данните на столичната Пътна полиция, предоставени на “24 часа”.

Мрачната статистика започва с инцидент на “Цариградско шосе” от 2 януари, когато кола отнесе неправилно пресичащ пешеходец. Последният инцидент в двата най-опасни участъка в София е на 16 май. Тогава с мотора си загина д-р Ангел Ангелов.

7 са загиналите на околовръстното шосе и двама - на “Цариградско”.Толкова са и тежките катастрофи там.

Разстоянието от Националния исторически музей до разклона за кв. Симеоново е отсечката с най-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия.

“Хората виждат, че това е прав участък, двете платна са отделени с мантинела, и си позволяват да превишат ограниченията за скоростта. Разсейват се и се забиват в мантинели и стълбове, както и в колите пред тях. Често за изпреварване влизат и в бус лентата, което също е нарушение”, каза пред “24 часа” комисар Тенчо Тенев, началник на отдел “Пътна полиция” в СДВР. Когато времето е лошо, видимостта намалена, а пътят - хлъзгав, стават още повече инциденти. Ситуацията е подобна и на “Цариградско шосе” в района на 4-и километър.

От началото на годината в София са станали 7636 катастрофи. Тежките са 479, като при тях са били ранени 566 души. Статистиката показва, че на ден в столицата стават по 3 катастрофи с пострадали.

Инцидентите без ранени са 7157, или по близо 44 на ден. За сравнение миналата година по това време е имало 712 ранени при 698 тежки инцидента. Загиналите обаче са били 24, или с 6 по-малко. Общо за 2014 г. в София са станали 16 694 катастрофи. 1491 души са пострадали в 1299 тежки инцидента, а 57 са загинали. 15 395 пък са били инцидентите само с материални щети.

При една от последните тежки катастрофи на околовръсното загина 49-годишният лекар моторист д-р Ангел Ангелов.

Той се удря в спрял в най-лявата лента бус, който трябва да обезопасява ремонт на уличното осветление. Обезопасителни знаци за ремонта преди буса обаче няма и мотористът не е имал никакво време за реакция, твърдят свидетели и близки. Фирмата изпълнител категорично отрича.

Ограничението на скоростта в района е 80 км/ч.Тепърва ще се водят дела, за да се изясни имало ли е знаци, или не.

При друга трагедия на околовръстното шосе, близо до отбивката за бул. “България”, турски студент с “Порше Кайен” помете две аварирали коли и каравана. Катастрофата стана на 26 април, един загина. В дясната лента е имало две коли с включени предупредителни светлини - едната от тях е аварирала, а другата - дошла на помощ. Джипът е връхлетял върху тях и е помел едно от момчетата - 25 годишния Мариян.

Докато е падал, пострадалият Мариян успял да спаси приятеля си Явор, като го е изблъскал далеч от гумите на джипа и от смъртта. Двамата отишли, за да помогнат на своя приятелка, закъсала на околовръстното. Отбиват колата си зад нейната и пускат аварийните светлини.

Докато се опитват да видят каква е повредата, са пометени от връхлетелия ги джип. Той е карал в същата лента и не е успял да спре, защото в съседното платно с нормална скорост се движела каравана с германско семейство. Така първо удря едната кола, после другата, а накрая връхлита върху момчетата.

На 12 март, отново на околовръстния път, 18-годишно момиче и 26-годишен мъж загинаха при катастрофа, а 19-годишният шофьор бе ранен. Беемвето им се движело с около 100 км в час, когато шофьорът изгубил контрол, колата се преобърнала по таван и се ударила в дърво.

На “Цариградско шосе” има по-голяма опасност за пешеходците, които не използват подлезите и минават през булеварда, прескачайки дори мантинелата.

На 2 януари възрастен мъж бе отнесен от мерцедес, докато се опитвал да пресече в района на хотел “Плиска”.