Преговорите между Гърция и еврогрупата пак пропаднах

Свят

15-06-2015, 11:19

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Размразявянето на помощта от 7.2 млрд. се отлага

Споразумение за Гърция изисква трудни решения от страна на гръцките власти, но и от страна на европейците, които ще трябва да направят жест за дълга на Гърция. Такава е позицията на Международния валутен фонд (МВФ), след като снощи поредните разговори за размразяване на помощ от 7.2 милиарда евро между Атина и еврогрупата пропаднаха.

С нея Гърция трябва да плати не само пенсии и заплати на служителите в държавната администрацията, но и да покрие плащане към дълга си към МВФ.

Споразумение ще бъде възможно само ако управляващата партия СИРИЗА приеме реформиране на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на ръба на фалита.

"Надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни", гласи изявление на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар.

"Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне", посочва Бланшар. Наред с това той признава, че гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите. "Има граници за това, което може да направи Атина, но има и граници на равнище финансиране и облекчаване на дълга", се казва в изявлението на висшия представител на МВФ.