Радостин Василев: Литекс може да се превърне в ЦСКА

Няма пречки от страна на БФС

Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев коментира случващото се в клуба и възможностите за спасение. Както е известно, вариант е Литекс да се преобразува в ЦСКА, като вече бяха предприети действия.

"Не съществува никаква законова пречка Литекс да се преобразува в ЦСКА. Това е позволено от търговския закон, а и не съществува никаква забрана в нормативните документи на БФС. Следва да е ясно, че тук не става въпрос за сливане или вливане на две юридически лица, а за преструктуриране на едно юридическо лице. През последните дни се тиражираше за забрана за подобно действие в чл. 31, ал. З от "Правилника за статута на футболните клубове - членове на БФС". Моля, да имате предвид, че този член е напълно неотносим към настоящия казус и не е налице по­добна забрана. Тиражирането му е спекулация. Този член не може да бъде пречка", заяви адвокатът в интервю пред "Тема спорт".

На въпрос, "защо се надига такъв вой от определени кръгове?", юристът обяви: "Въпросът е доста комплексен. При всички положения не е приятно да се стига до фалит на сегашното дружество ЦСКА, защото много лица и фирми няма да получат парите, които са изработили с честен труд. Медалът обаче има и друга страна. С евентуалната несъстоятелност на сегашното дружество ще бъдат завинаги заличени претенции на хора, които, да кажем, едва ли са работили достатъчно, за да имат подобни вземания от клуба. Забелязвам, че подскачат и доста некомпетентни хора, които говорят откровени глупости. Подскачат и врагове на ЦСКА, за които това е нормално. Между многото плява има и компетентни анализи, на които си струва да се обърне внимание и да бъдат обсъдени. Да говориш за морал в съвременна България е леко еретично - особено във футбола. Моралните квестори да си стоят пред клавиатурите..."

Радостин Василев коментира и бъдещето на базите на клуба: "Нещата не са толкова прости и ясни. Има доста юридическа и организационна работа при една такава операция, но са напълно възможни и законни, което е най-важното. Не е важно какво искат враговете на "червените", а тези, от които зависи бъдещето на клуба. При обявяване в несъстоятелност на старото дружество ЦСКА договорът му за ползването на базите се прекратява автоматично. Не е проблем нов ЦСКА да ги получи от държавата."

- А как стои въпросът с марката?
- Доколкото знам, две от официално регистрираните търговски марки на ЦСКА обезпечават част от задълженията на клуба към НАП. Има различни законови способи да бъдат придобити или използвани от ново дружество, стига да има такова желание. Въпрос на преценка. Може да се създаде и нова марка ЦСКА.

- И все пак има ли някакви рис­кове при преобразуване на Литекс в ЦСКА? Може ли да се наложат санкции от УЕфА?
- Основните въпросителни пред подобна трансформация са свързани именно с реакцията на УЕФА и ФИФА и евентуалните последствия за новия ЦСКА. Ако сега веднага Литекс се превърне в ЦСКА, не виждам юридическа възможност, която да гарантира участие на новия клуб в европейските турнири през тази есен най-малкото защото заявката за лиценз е подадена от Литекс, а не от ЦСКА. Анализирайки световната практика на УЕФА при подобен тип операции в други страни (Турция и Полша) и спецификата на конкретния казус, съм на мнение, че при подробна и солидна аргументация пред УЕФА на причините и реалните юриди­чески действия, довели до създава­нето на нов ЦСКА (чрез жертването на Литекс), няма да се стигне до голяма санкция от страна на евроцентралата. Смятам, че чрез подобна операция не се заобикалят лицензионните правила на УЕФА, защото клубът без лиценз, тоест старият ЦСКА, отива във "В" група, а клуб, който има лиценз и е напълно изряден, се преструктурира. По този начин и форматът на първенството не се променя, а освен това няма и никакво неспортно предимство на новия клуб. Но пак казвам, че трябва да се обясни, че старият клуб е фалирал и без лиценз и един много сериозен български клуб, неколкократен шампион на България, е предприел законни действия за преструктурирането си.

- Има ли някой, от когото зависи подобна трансформация, в смисъл да се чака одобрение отнякъде?
- Директно одобрение не е необходимо да се чака отникъде. Нормално е да се направят запитвания и да се дадат обяснения на УЕФА, но въпросът е кой ще ги направи...

- Можете ли да посочите примери на преструктуриране в европейски мащаб?
- Да, има примери на преструктуриране. Ще посоча един изключително краен пример. Турският Трабзонспор, който три пъти в три последователни години подменя юридическото лице единствено и само с цел да увреди кредиторите си и три години каца директно в турската Висша лига, беше изваден от участие в турнирите на УЕФА за три сезона. Но забележете - това се случи чак след третата му трансформация, докато след първите две не понесе никакви санкции нито от УЕФА, нито от ФИФА, още по-малко от турската федерация. Как тогава УЕФА ще извади новия ЦСКА, при положение че реално клубът, който се преструктурира в ЦСКА, си е участник в "А" група и си има лиценз за Европа.