Площадката в Иганово заработи безпрепядствено

Архив Пловдив

15-06-2015, 11:52

Снимка:

novanews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Заради спирането, ВМЗ-Сопот натрупа загуби за милиони

Три месеца след взривовете в Иганово, цехът на площадката на ВМЗ-Сопот започна работа нормално.

Според изпълнителния директор на оръжейницата мястото е безопасно за работниците и те могат да са спокойни за заетостта и заплатите си, заяви инж. Богдан Богданов.

Все още проверката за причините на експлозиите продължава и разследващите нямат ясен отговор на въпроса какви са причините за двата почти поредни инцидента.

Щетите също са в процес на оценка.

Работата там бе преустановена, след като на 21 март избухнаха над 2000 неуправляеми ракетни комплекса в склад на ВМЗ край карловското село, припомня агенция нюз.

На 14 април пак имаше взривове на площадката, този път в цех за производство на термобарични глави за ракети. Работата бе преустановена заради следствените действия на полиция и прокуратура, които разследват причините за взривовете.

Преустановяването на работата на площадките доведе до големи загуби за ВМЗ - Сопот, защото експедициите на готова продукция ставаха от площадка Иганово. По думите на предишния изпълнителен директор Иван Стоенчев, за 2 месеца загубите на оръжейницата са около 3 млн. лв. Припомняме, Иван Стоенчев подаде оставката си в началото на месеца.

Друг инцидент на територията на ВМЗ Сопот взе жертви само преди две седмици - при изпитване на оръжие на площадката в Анево един човек загина, а трима бяха ранени.