Намериха кораба, с който Наполеон напуска о.Елба

Свят

15-06-2015, 12:31

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Австралийски кинорежисьор се гмурка сред крокодили до останките от 1815 г.

Кораб, използван от френски военни и политическия лидер Наполеон Бонапарт при опита да се върне във Франция, докато е бил в изгнание, е открит в Австралия, съобщава The Australian.

Австралийският филмов режисьор Бен Кроп твърди, че е намерил британския кораб "Swiftsure", пленен от французите през 1801 година, в плитки води, намиращи се в щата Куинсланд.

С риск за живота си заради крокодили в река "Локхарт" Кроп е трябвало да се гмурка многократно, за да се увери, че е намерил кораба. В продължение на няколко години е проверявал района на полуостров Кейп Йорк, който се намира в северната част на Австралия.

Кроп е открил различни части, които твърди, че са от кораба. Властите проверяват информацията.

Находките са от 1815 година, когато Наполеон e пребивавал в изгнание на остров Елба след военната загуба от Русия. Наполеон напуснал острова с 337-тонния "L`Inconstant", който по-късно е прекръстен на "Swiftsure", за да се върне във Франция.

По-късно Англия взема кораба като военен трофей след битката при Ватерло, преименува го и го използва по маршрута Англия-Австралия.

Смята се, че корабът е потънал след удар в коралов риф при плаване от Сидни до Мавриций през 1829 година.

Кроп е открил ценната находка през ноември 2014 година, но е запазил информацията в тайна, за да създаде филм за откритието. Тези планове са изоставени заради крокодилите и разхвърлените части на кораба.