Истинско шоу и много емоции предложи Гран при България край Плевен

Горещото време и високите температури на пистата не уплашиха десетките фенове на мотоциклетния спорт

Много интересно и оспорвано премина вторият кръг от Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM Junior и S3, както и третия кръг от Източно-Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

122 състезатели от 6 страни (Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и България) участваха на летищен комплекс „Долна Митрополия” край Плевен. Събитието се проведе за седми пореден път в памет на големия деятел на мотоциклетния спорт Димитър Калчев.

Горещото време и високите температури на пистата не уплашиха десетките фенове на мотоциклетния спорт, които бяха заели места по трибуните и наблюдаваха с интерес всички стартове от различните класове.

Безспорно най-интригуваща беше надпреварата в клас Superbike SBK1000сс, където малко след тръгването се повреди мотора на фаворита Мартин Чой (БМВ) и той напусна състезанието. В люта битка за първото място се пуснаха Красен Кънчев (БМВ) и Ангел Караньотов (Кавазаки). На няколко пъти двамата си разменяха лидерската позиция, но в средата на надпреварата 7-мият в света по супермото пресече неправилно няколко конуса на пистата, призна грешката си, вдигна ръка и намали скоростта, за да може Кънчев да го доближи. Състезанието продължи нормално, като Ангел финишира първи в първото си състезание в Долна Митрополия в пистовия шампионат, а Кънчев остана на второто място. Класирането в челната тройка обаче не остана такова, защото след финала Красен Кънчев подаде контестация. След дълго обсъждане, Ангел Караньотов бе наказан с 10 сек пасив и така победата грабна опонента му. Трети се класира Александър Ленев (Кавазаки).

В клас F600сс също беше изключително оспорвано. Победител стана Андреас Психогиус (Гърция, Сузуки), а на второто място на подиума се качи Спас Панев (Сузуки), който спечели квалификацията от събота. Въпреки, че беше наказан с 10 секунди заради фалстарт на трето място финишира Емил Ангелов (Кавазаки), изпреварвайки с 0.010сек. Павел Драганов (Кавазаки), който остана 4-и.

В клас F1000сс Михаил Атанасов (Сузуки) спечели състезанието, а Павел Павлов(Хонда) остана втори. На подиума се качи и Красимир Михайлов с трето място(БМВ). При Supersport SSP 600сс убедително спечели Ненад Стоянович (Сърбия), пред Йонел Паскота (Румъния) и Александър Георгиев (Хонда). Изненадващо за мнозина, но категорично заслужено в SP125сс победител стана Жулиета Ленкова (Априля), която поведе колоната с 13 състезатели и не изпусна първото място до края. По време на награждаването Ленкова беше бурно аплодирана от зрителите, а тя развълнувана загърна с родния трикольор втория Милен Георгиев (Априля). Трети финишира Християн Бузалковски (Македония).

На Европейския шампионат по СуперМото на уникалното 100% асфалтово трасе победител в клас SM65 r SM85 стана Дениз Ончу (Турция). При S3 на най-високо място на почетната стълбичка застана Хакан Халми (България, КТМ), а при 450сс/OPEN победител стана Александър Георгиев (България, КТМ). Отборно в класирането за Източно-Европейския шампионат на писта победител е България, пред Сърбия и Гърция.