Нужни са контрол и грижа за децата на гурбетчиите

Общество

15-06-2015, 17:22

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

115 хил. ученици с родител – гурбетчия

Това мнение изрази вицепремиерът Ивайло Калфин, който счита този проблем за сериозен

Трябва да се засили контролът върху условията, в които живеят децата, чиито родители са гурбетчии в чужбина и се отглеждат от баби, дядовци и други роднини.

Това мнение изрази вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на посещението си в Смолян.

Според него проблемът с тези деца е сериозен и не може да се реши с наказания, след като по закон те се водят изоставени деца. Качеството на грижата за децата и отговорното родителство могат да се следят и от социалните работници, и в училищата, според вицепремиера.

Приемлив вариант е, ако за тези деца фактически се полага достатъчно добра грижа от членовете на семейството, което се грижи за тях.

Вицепремиерът изложи и проблем, че при приемането на текстове в Закона за семейното подпомагане на деца, първоначалният вариант е предвиждал да не се плащат детски, когато родителят е изоставил детето, като законът е обхващал и случаите на гурбетчиите в чужбина.

Юридически е така, дори прехвърлянето на права върху баба и дядо трябва да мине през съдебно решение, коментира социалният министър. Той допълни, че е настоял тази разпоредба да отпадне, за да не се наказват хората, които са отишли да работят в чужбина.